Sidebar

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • youtube
  • pinterest
  • dribbble
  • feedburner
  • instagram

contact@cazare-colibita.com

Colibiţa este un sat din cadrul comunei Bistriţa Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, Transilvania, România. Localitatea este aşezată pe Valea Bistriţei, între Munţii Bârgău şi Munţii Călimani.

Obiective turistice

Lacul de acumulare, de la Barajul Colibiţa, în jurul căruia s-a dezvoltat staţiunea turistică.

Pe masura ce parcurgi drumul dinspre Bistrita spre Vatra Dornei, intri intr-un sir, parca nesfarsit de comune, cunoscute sub denumirea de Bargaie: Rusu Bargaului, Josenii Bargaului, Mijlocenii Bargaului, Susenii Bargaului, Prundul Bargaului, Tiha Bargaului si Muresenii Bargaului.

Din Prundul Bargaului, vis-a-vis de biserica, drumul ce face spre dreapta duce inspre Colibita, bineinteles printr-o alta comuna numita Bistrita Bargaului. Majoritatea oamenilor din zona isi castiga existenta din agricultura, cresterea animalelor si prelucrarea lemnului.

La iesirea din Bistrita Bargaului drumul incepe sa urce serpuind, peisajul devenind din ce in ce mai salbatic. La vreo 7 Km de Bistrita Bargaului, apare barajul de acumulare si lacul Colibita. Privind de la baraj nu reusesti sa zaresti decat o parte a lacului care este destul de mare , un " mic " ocol al acestuia durand 2 ore cu masina, bineinteles admirand frumusetile naturii ce te inconjoara, iar in zare poti zari muntii ce strajuie lacul : Strunioru si Bistricioru.

Zona oferă vaste posibilităţi de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp: excursii, drumeţii (Tăul Zânelor, izvorul de apă minerală Borcut, trasee montane - traseu marcat de 3,5 ore pâna în Vf. Bistricioru, Castel Dracula lângă Pasul Tihuţa - 1100 m alt), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit (păstrăv, clean, caras - în lacul Colibiţa), plimbări cu sania etc.

Sursa: Wikipedia, enciclopedia liberă

Tăul Zânelor, unul dintre cele mai frumoase, dar puţin cunoscute lacuri naturale ale judeţului Bistriţa-Năsăud, se află în Munţii Călimani la altitudinea de 1260 m în apropierea Vârfului Chicera lui Pasăre, pe teritoriul comunei Bistriţa-Bârgăului.


Lacul este de baraj natural, asemănător Lacului Roşu, format într-o mică depresiune apărută în spatele unei mase mari de rocă vulcanică, desprinsă de pe versantul sudic al Munţilor Călimani. Deşi cu dimensiuni lacului (suprafaţă de 0,5 ha, adâncime maximă de 4 m), lacul oferă un peisaj deosebit de pitoresc, fiind înconjurat de o pădure de molid, cu excepţia părţii de nord unde se află Poiana Zânelor.
Legenda spune că demult, doi ciobani, Scurtu şi Pasăre, au întâlnit într-o noapte cu Lună Plină, patru zâne care au venit să se plimbe într-o poiană din pădure. Văzând că au fost descoperite, zânele au dăruit ciobanilor un munte unde să-şi hrănească oile (numit azi Chicera lui Pasăre) şi un pârâu unde să le adape (Pârâul Scurtu), primind în schimb promisiunea că aceştia nu vor veni în poiană în nopţile cu Lună Plină. Dar ciobanii au trădat înţelegerea şi într-o noapte s-au ascuns după arbori şi s-au uitat la zânele care alergau goale prin poiană. Când i-au văzut pe ciobani, de furie, zânele au dezlănţuit o furtună puternică, cu tunete şi fulgere, prăbuşind muntele peste ei. A doua zi, oamenii au văzut lângă poiana unde odinioară se plimbau zânele, un mic lac, pe care l-au botezat Tăul Zânelor; legenda mai spune că, de atunci, zânele nu au mai fost văzute în preajma lacului.
La Tăul Zânelor se ajunge de la lacul de acumulare Colibiţa, traseul fiind foarte uşor, chiar şi pentru turişti puţin echipaţi, accesibil şi iarna. Primăria Bistriţa Bârgăului a anunţat recent că intenţionează să amenajeze un traseu turistic denumit ,,Poteca Zânelor", între cele două lacuri din Munţii Călimani, Tăul Zânelor şi Colibiţa.

 

Autor: Grec Raul

Sursa:http://www.rasunetul.ro/lacul-taul-zanelor-din-muntii-calimani

Parteneri